Utskrift från malmo.yimby.se
....

Tv-serietips: "Förortsbetong i Europa" från UR

David Magnusson
37 Inlägg
Ort: Lund, Gick med: Februari 2009
http://urplay.se/Produkter/190592-Forortsbetong-i..

(Länken gäller till 2 juni 2016)


Ytterst sevärd dokumentär utifrån att de förklarar elementbyggandets historia i Frankrike kring slutet av 1950-talet (en teknik som snabbt spred sig till övriga världen) samt att de har med klipp från Frankrike, f.d. DDR och Tjeckoslovakien. Öst och väst med andra ord.


Även om bostadsbristen var svår ochså i Sverige vid denna tid är det lätt att glömma hur det såg ut i de f.d. krigshärjade länderna. Inget ovanligt alls att familjer bodde i kolonistugor i princip till omkring 1970 t.ex.
Profilbild
Martin Ekdahl
271 Inlägg
Ort: Rostock (KTV), Gick med: Juli 2009
Synd att jag inte kan se den i Tyskland. Hade verkligen varit spännande. Även här i Rostock finns stora betongförortsområden. Byggstilen kallas "Plattenbau" (Betongplattor ihopmonterade till bostadshus ofta klädda med klinkers för att ge ett mer klassiskt stadsuttryck (självklart med tvivelaktig effekt. Måste verkligen kolla in klippet när jag är i Sverige.
__________________
Sveriges minsta bokförlag: www.sotinge.com

Tv-serietips: "Förortsbetong i Europa" från UR

FÖLJ OSS
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Malmö:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY Malmö är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Malmö skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsdelar - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar värdefull odlingsmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver ekonomisk och ekologiskt kostsam bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY Malmö vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer. Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY Malmö vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och avspegla intressant och utmanade arkitektur.

YIMBY MALMÖ PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan