Utskrift från malmo.yimby.se
....

Något att lyssna på

 

Som storkonsument av poddradio stöter jag då och då på något som på ett eller annat sätt relaterar till stadsbyggnad. Nedan följer en sammanställning av avsnitt som jag funnit väl värda en lyssning. Ett utmärkt sätt för den stressade att finna tid till att konsumera media medan hen joggar, promenerar eller diskar!

Econtalk
Denna podcast drivs av en (väldigt) amerikansk professor i nationalekonomi vid namn Russ Roberts, som i varje avsnitt intervjuar en gäst. (Som kuriosa kan nämnas att Roberts även ligger bakom ett par tämligen lustiga rapvideor i vilka de gamla ekonomi-ikonerna Keynes och Hayek battlar varandra, vilka du finner här och här.) Podcasten är överlag, tack vare de mycket intressanta gästerna, väl värd att lyssna på (om man står ut med intervjuarens lite väl naiva tro på marknaden som lösning på världens alla problem). Men eftersom detta är en stadsblogg så ska jag bara rekommendera avsnitt som relaterar till stadsbyggnad:
 
Politiknörden
Expressens ledarredaktion intervjuar olika personer.
 
Snåret
Denna podcast produceras av Svensk Byggtjänst. Den handlar enbart om städer (fokus på "byggprocessen", därav namnet), och har haft många intressanta gäster. Jag rekommenderar hela konkarongen, i synnerhet det avsnitt där Yimbys Anders Gardebring medverkar.
 
The urbanist
Brittisk podcast som även den handlar enbart om städer. Jag plöjde en mängd avsnitt men tröttnade då jag tyckte att denna podcast generellt inte var tillräckligt intressant. Några avsnitt fann jag dock värda att rekommendera:
 
Sedan finns podcasten Staden som produceras av Sveriges Arkitekter och tidskriften Arkitektur. Jag har endast lyssnat på ett fåtal avsnitt och tycker att det ofta blir lite långrandigt, men den kan säkert tilltala många som har ett större intresse för akitektur än jag. Och om du tröttnar på att Russ Roberts (programledaren i Econtalk som nämndes ovan) är för marknadsliberal kan du alltid balansera med lite Pennypodden - där går gängorna garanterat åt andra hållet, och det är ett lite väl stort fokus på aktivister på vänsterkanten för min smak, men de har även haft många riktigt intressanta gäster. T.ex. Johannes Hulter (fd samordnare för Yimby Göteborg) och Patrik Höstmad nuvarande samorndare för Yimby Göteborg (för den som är otålig börjar intervjun med honom efter drygt 20 min).
Gå med i YIMBY Malmö
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Stockholm, Yimby Uppsala och Yimby Göteborg.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
 0
Martin Ekdahl (20 Juli 2015 08:35):
Tack för radiotipsen Alvar. Econtalk lyssnar jag på lite då och då. Älskar rap-battlevideorna. De är bland det bästa jag har sett på nätet under hela min surfande historia.
 0
P (25 Juli 2015 19:32):
Lyssnar också mycket på den eminenta podcasten EconTalk. Men tycker att det kan vara i lyssnarens intresse att nämna att finansieringen kommer från en libertariansk intressegrupp och att det som ovan beskrivs som Russ Roberts "naiva tro" på marknaden snarare är den ideologiska övertygelse som podcasten drivs utifrån.

Inte för att det egentligen påverkar kvaliteten så länge man har det i åtanke. Men ordet naiv gör inte riktigt rättvisa för Roberts skärpa och renommé.
 0
Martin Ekdahl (27 Juli 2015 17:16):
Att finaniseringen kommer från en libertariansk intressegrupp har jag ingenting emot. Tvärtom! ;)
FÖLJ OSS
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Malmö:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY Malmö är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Malmö skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsdelar - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar värdefull odlingsmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver ekonomisk och ekologiskt kostsam bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY Malmö vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer. Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY Malmö vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och avspegla intressant och utmanade arkitektur.

YIMBY MALMÖ PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg