Utskrift från malmo.yimby.se
....

Bullerbyn som ideal

 
Bullerbyn
Sevedstorp med Norrgården, Mellangården och Sörgården som stod modell för sagans Bullerbyn.

Igår, tisdagen den 7:e oktober föreläste etnologiproffessorn Orvar Löfgren på Viktoriateatern i Malmö under titeln Drömmen om staden och längtan till landet. Han presenterade många tänkvärda reflektioner över de olika ideal som färgar vår bild av staden och landet. Arrangör var Ingrid Rasch på Tredje Rummet som under hösten anordnar en föreläsningsserie på temat Staden och landet - om olika sätt att leva.

För en fullsatt teater målar Lfgren upp bilden av två skilda svenska kulturer. Den urbana och den rurala. I den myllrande urbana kulturen är intrycken överväldigande och man tränas att inte inte låta blicken vila för länge på vare sig medmänniskor eller omgivning medan det rurala landsbygden är en fåordig kultur där  nyttan kommer i första hand. Olika fokus och prioriteringar bidrar till Pajala-effekten, där kvinnor söker sig till städer medan männen ser landsbyggden som den miljö som tillhandahåller de traditionellt manliga intressena som att bruka jorden, köra snöskoter och jaga älg. Något är svårt att gör i stan.

Från att ha sett ner på landsbyggden lärde sig städernas borgerskap att uppskatta landet under 1800-talets naturromantik. Men de kvaliteter de såg var inte desamma som uppskattades av den bofasta rurala befolkningen. Det blev en första krock mellan urban och rural kultur. Fiskare, bönder och sommargäster bodde i samma landskap men såg det på helt andra sätt. Där bönder såg obrukbar, vindpinad och stenig mark såg såg städernas sommargäster romantiska klippor med havsutsikt. 

Borgarnas bild av landet var en plats som existerade på sommaren och gårdarna man köpte eller lät bygga blev altare till solen, sommaren och det enkla livet. På 1930-talet fick arbetare 14 dagars semester och lämnade också städerna för avkopplande sommarvistelse på landet. Den urbana kulturens bild av landet laddades med visioner av lugn och lek. Definitionen av lycka har för oss blivit att gå barfota i gräset. För torparbarnen som bodde året runt på landet var det tvärtom lycka att få råd med skor på fötterna.

Inget har som Astrid Lindgrens böcker om barnen i Bullerbyn sålt in denna bild av landet (och Svergie) som en evig idyllisk sommar. Både som en national självbild och internationellt. Löfgren ifrågasätter bilden av landet som ett botemedel och konstaterar att i stora delar av glesbygden kan man under större delen av året gå omkring bland tomma hus med badbollar och solkrämer i fönstren. Som vitterbörd av att dessa hus bara nyttjas under semestern. Vi har i Skandinavien nämligen världsrekord i dubbelt boende. Medan bara 2% av USA:s befolkning har tillgång till sommarstugor är samma siffra i Svergie 25%. Detta gör att de som bor på landet året runt bor ännu längre ifrån varandra än de redan glesa bebyggelsen tillåter.

Löfgren illustrerar sin föreläsning med en uppsjö litterära referenser och citat från både svenska och danska böcker. Trots den tydliga motsättningen han presenterar av stad och land lämnar han fler frågor öppna än att tvära påståenden vilket välkomnade till ett långt och initierat eftersnack med publiken.

Har du möjlighet att komma rekomenderar jag de fortsatta föreläsningsserien Staden och landet - om olika sätt att leva. På Viktoriateatern är publiken även välkommen att ta med mat och dryck så vissa satt och drack medhav öl och vin under och efter föreläsningen. Här följer resten av höstens program:

14 oktober
HANS-JØRGEN WALLIN WEIHE: Identitet, hukommelse, minner og landskap.
21 oktober
GUNILLA KINDSTRAND: Om landet bakom rubrikerna. Om sorg, saknad och sönderfall.
28 oktober
OLA NILSSON: Näver på husfasaderna och kvarter i skogen.
4 november
GERTRUD HELLBRAND: Stad och land i min roman Veterinären.
11 november
ELOF HELLSTRÖM: Plats! - Om det gemensammas möjligheter och rätten till staden.
18 november
PO TIDHOLM: Norrland: Solnedgång över kolonin.
25 november
GÖRAN GREIDER: Betraktelser från byn.
Gå med i YIMBY Malmö
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Lokal Sökmotoroptimering (18 Oktober 2014 11:52):
Intressant och bra sammanfattning :)
 0
Advokatbyrå (1 November 2014 16:42):
Interesting to see ... thank you it's well done!!
 0
Bli Medlem I Facket (7 December 2014 09:16):
Interesting to see ...
 0
fackförbund (21 Januari 2015 10:03):
Interesting to see ... thank you it's well done :)
 0
mögel (21 Januari 2015 10:03):
Thank you it's well done :)
 0
Flytthjälp (30 Januari 2015 07:55):
It's always nice when you can not only be informed, but also entertained!
 0
lån (30 Januari 2015 07:56):
Great
 0
Gratis Lån (30 Januari 2015 07:56):
Great article..
 0
fuktskada (30 Januari 2015 07:57):
Braaa
 0
Fuktutredning (30 Januari 2015 07:58):
Good
 0
Sms Lån (25 Februari 2015 17:15):
Great article.. It's always nice when you can not only be informed, but also entertained!
 0
snabblån (6 Oktober 2015 11:16):
Interesting to see thank you it's well done :)
FÖLJ OSS
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Malmö:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY Malmö är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Malmö skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsdelar - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar värdefull odlingsmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver ekonomisk och ekologiskt kostsam bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY Malmö vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer. Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY Malmö vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och avspegla intressant och utmanade arkitektur.

YIMBY MALMÖ PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan