Utskrift från malmo.yimby.se
....

Hitta hem: Förord

 


Ola Andersson

Snart börjar vår studiecirkel om Hitta hem, arkitekten Ola Anderssons oerhört angelägna debattbok om bostadsbristen. Boken går att köpa hos de flesta bokhandlare och går även att beställa direkt från förlaget Dokument Press. Se till att skaffa den omgående! Som uppladdning och försmak inför vår studiecirkel så publicerar vi idag förordet till Hitta hem:

Jag hade helst velat slippa skriva den här boken. Att min stad, där jag är född och uppvuxen, den rikaste staden i ett av världens rikaste länder, inte klarar av att garantera sina medborgare ett eget hem är både genant och provocerande. Hellre än att skriva den här boken hade jag ägnat mig åt att göra det jag egentligen är bra på, nämligen att delta i byggandet av staden genom att rita nya hus. Men mina arkitektkollegor intresserar sig, med några få undantag, inte för problemet. Byggarna saknar vana att delta i det offentliga samtalet. De kommunala tjänstemännen kan, av lätt förståeliga skäl, inte driva opinion. Det gör att det mesta som skrivs om bostadsbristen kommer från politiker och ekonomer som saknar grundläggande insikter i de villkor som i praktiken styr stadsbyggandet i Stockholm. Därför har det varit nödvändigt att skriva den här boken. Det behövs en bok som sammanfattar varför vi har en bostadskris, hur den kan lösas och vad just du kan göra för att bidra till detta.

Att göra det har tvingat mig ut på områden som gränsar till mitt eget, där jag är medveten om mina begränsningar. Bostadskrisen är ett komplext ämne som spänner över byggande, ekonomi, lagstiftning, stadsbyggnadshistoria och politik. Ingen av dem som hittills har gett sig in i debatten har uppvisat fullständiga kunskaper om alla områden som frågan berör, inte jag heller. Jag hoppas att du som läser behandlar mina tillkortakommanden med samma överseende som jag försöker visa de ekonomer och politiker som regelbundet uttalar sig om bostadskrisen. Bostadskrisen i Stockholm är ingenting som experter kommer att lösa åt oss medborgare. Alla är vi berörda, och ska vi lösa problemet måste alla som kan och vill bidra med sin pusselbit. Den här boken är mitt bidrag i ansträngningarna att göra bostaden till en social rättighet istället för en handelsvara.

Gå med i YIMBY Malmö
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Göteborg, Yimby Stockholm och Yimby Uppsala.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
 0
Patrik Höstmad (22 Augusti 2014 23:37):
Nu har jag fått boken i min hand. Vackert förpackad och förvånansvärt tunn, verkar vara rensad på allt överflödigt. Det här ska bli intressant!
 0
Olof Antonson (23 Augusti 2014 19:15):
Jag har hunnit läsa halva boken än så länge, och den känns väldigt konkret i sitt sätt att bryta ner problematiken.
 0
Gunnar Einarsson (24 Augusti 2014 11:55):
Har i alla fall beställt boken nu. Lite sent kanske, men hoppas den kan bidra med inblick och nya infallsvinklar.
 0
Göran Johnson (26 Augusti 2014 22:07):
 0
Johannes Hulter (26 Augusti 2014 22:33):
Skarp och initierad recension, men lite omotiverat antagonistisk kanske. Men det ska bli intressant att få resonera mer om detaljerna när vi kommer dit i studiecirkeln. Sedan måste jag som göteborgare bara tillägga att vi har regional planering här nere också: http:​/​/​www.​grkom.​se/​4.​248c1d11a30​1de99b80​0​0​2145.​html :)
 0
Göran Johnson (27 Augusti 2014 09:34):
Jag kan förtydliga detta om regional planering och regionplanering. Sedan PBL infördes 1987 har det gjorts tre formella regionplaner i Sverige, alla i Stockholmsregionen. Strukturbilden i Göteborg är inte en regionplan även om den också handlar om regional planering.
FÖLJ OSS
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Malmö:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY Malmö är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Malmö skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsdelar - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar värdefull odlingsmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver ekonomisk och ekologiskt kostsam bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY Malmö vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer. Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY Malmö vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och avspegla intressant och utmanade arkitektur.

YIMBY MALMÖ PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg