Utskrift från malmo.yimby.se
....

Stadens Fördelar - Blandad Bebyggelse

 

Malmöarkitekten Jon Cederberg går igenom stadens kvaliteter. Bebyggelsen på Östervärn erbjuder allt från galleriakolosser till townhouses och klassicistiska flerbostadshus. (Foto: Jon Cederberg - YIMBY)

Variation i bebyggelsen visar på den tolerans för olikheter som är en självklar del av det urbana livet. Det traditionellt vackra och fula får plats sida vid sida. Detta ger en brokig estetik som skiljer sig från både klassiska brukssamhällen och modernistiska konceptförorter, där avvikelse föraktas.

Malmö, likt London och New York, ses på grund av denna kvalitet som fula städer av vissa. Södermalm och Gröndal i Stockholm har också en rik variation som gör dem spännande att promenera i både för boende och besökare. Variationen ligger i urbanitetens väsen, trots den skenbara monotoni som enkelheten i markens uppdelning mellan offentliga gator och privata farstigheter visar. De enkla rutnät som karaktäriserar städer erbjuder bevisligen en större frihet i uttryck än helhetsdesignade bostadsområden, som likt temaparker håller sig till ett estetiskt koncept.European Village är ett exempel från Malmö där samma typologier, townhouses, bara varierar i färg men avviker mot Turning Torso. I en tolerant stad får båda ytterligheterna plats. (Foto: Jon Cederberg - YIMBY)

Mätverktyg
Variation av upplåtelseformer, stilar, material, färg och typologier av byggnader.

Tidigare inlägg i serien Stadens Fördelar:

Folktäthet
2012-04-15
Täthet
2012-04-23
Sammanhängande bebyggelse och stråk
2012-05-13
Centralitet
2012-06-04
Orienterbarhet
2012-06-20

Gå med i YIMBY Malmö
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Jörgen Sundström (30 Juni 2012 12:33):
European Village och Turning Torso är ett lyckat exempel på blandning av olika typer av bebyggelse.

Gallerian Entré på Östervärn är däremot inget lyckat exempel. Hade kvartersstrukturen som fanns där innan behållits skulle det varit lättare att knyta ihop Östervärn med Kirseberg. Nu är det som en mur i frostat plexiglas som markerar stadens slut. I stället för ännu en inåtvänd citygalleria och en bullerstörd park mot Hornsgatan kunde där ha varit stadskvarter med butiker i bottenvåningarna, även ut mot Hornsgatan om Stockholmsvägen dessutom boulevardiseras. Med tanke på att det idag rivs byggnader från 1980-talet kanske man kan hoppas på en förändring på 2030-talet :-)
+1
Mats (8 Augusti 2012 21:52):
Ja vad man kan få till det igen, stora ord utan förankring till hur staden ser ut.Själlös, skitful och sönderriven undantaget några bevarade oaser innanför kanalerna.De fulaste perspektiven i någon stad jag varit i finns i Malmö,jag orkar inte med detta snack mer om hur spännande och elektistisk arkitekturen är.
 0
Jon Cederberg (9 Augusti 2012 09:12):
Du är välkommen att skriva ihop ett blogginlägg med bilder på dessa fula perspektiv, Mats.
FÖLJ OSS
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Malmö:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY Malmö är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Malmö skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsdelar - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar värdefull odlingsmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver ekonomisk och ekologiskt kostsam bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY Malmö vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer. Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY Malmö vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och avspegla intressant och utmanade arkitektur.

YIMBY MALMÖ PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan