Utskrift från malmo.yimby.se
....

YIMBY Malmö!

 

Nu kör vi i gång! Välkomna att gå med i YIMBY Malmö. Tillsammans formar vi ett nätverk för det positiva med att vår stad växer. (Foto: Jon Cederberg - YIMBY)

Som motpol till den negativa bild Malmö har fått i media den senaste tiden vill vi med YIMBY Malmö (Yes In My Backyard Malmö) lyfta fram de positiva sidorna med den här staden, utan att varken förneka eller försvara dess uppenbara brister och negativa sidor.

Staden Malmö är redan en tät blandstad med goda förutsättningar för gång-, cykel och kollektivtrafik och med tillgängliga parker. Detta ser vi med glädje att man från Malmö Stads sida bygger vidare på. Vi delar deras syn på att detta är sättet att i praktiken bygga en social, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad.

Genom att bebygga hamnen med stadskvarter till skillnad från endast bostadsområden, som man t ex gjort på Ön, vinner hela staden på det och Malmö får mer bad, fiske och småbåtar.

Skåne har Sveriges bördigaste jord. Detta ger möjligheten att stadens urbana och rurala kvaliteter kan utvecklas i samverkan i form av förtätad bebyggelse i centrala lägen, runt stationer och längs infartsleder. Samtidigt blir odlingar och kolonilotter på nya och befintliga befintliga för- och innergårdar möjliga. Den täta staden förhindrar att värdefull åkermark bebyggs med bilbundna villaområden och stormarknader.

Malmö kallas ju som bekant för parkernas stad och det är just för att den inte består av segregerade bostadsområden med skogspartier mellan, utan just kvartersstad med parker i. Nästan alla miljonprogramsområden i Malmö ligger integrerade i staden på ena sidan en väg.

Mångkultur. Malmös största kvalitet är att den är en smältdegel. Folk från olika delar av Sverige och olika delar av världen möts här. Det är en otrolig resurs. Sverige möter kontinenten och Östersjön möter Atlanten. På tjugo minuter når man en internationell flygplats.

Alternativ kultur. Möllan är Sveriges enda kulturslum. Ingen annan stans finns centrala invandrartäta krogkvarter, med störst andel billiga, eftersatta hyreslägenheter.

Malmö blir också mer och mer en stad för levande finkultur. Här finns fler forum för samtida konst per invånare än i någon annan svensk stad. Här finns Konsthallen, Moderna Museet, Malmö Museer och ett tjog riktigt spännande konstgallerier.

Vi ser så mycket positiva kvaliteter i Malmö. Vi blir glada ju fler som gör det och vill komma hit som turister eller nyinflyttade. Till planer att bygga mer av denna spännande stad säger vi Yes, In My Backyard!

Jon Cederberg

Gå med i YIMBY Malmö
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+4
Johannes Hulter (2 April 2012 23:08):
Äntligen! :)
+3
Anders Gardebring (2 April 2012 23:11):
Awesomeness! :)
+2
Jon Cederberg (2 April 2012 23:11):
Ja, Den som väntar på något gott...
+3
Jesper Hallén (2 April 2012 23:12):
Lycka till Malmö önskar Göteborg!
+2
Olof Antonson (2 April 2012 23:14):
Det skall bli spännande att följa vad som händer där nere hos er.
+2
M L (2 April 2012 23:25):
Malmö är en fantastiskt stad och kul att ni är igång!
+2
Kami Petersen (2 April 2012 23:37):
+2
Niklas Öhrström (3 April 2012 00:03):
Gillar! Lycka till!
Hur ser typiska stadsutvecklingsområden ut i Malmö? Själva innerstadsgriddet fortsätter ju sömlöst med sammanhängande villakvarter ungefär på samma sätt som i Köpenhamn. Det finns inte så många tomma ytor som i Stockholm eller Göteborg.

Ett sätt är ju att utnyttja hamnområdena. Men vilka möjligheter finns det för villaägarna att kalla in byggherrar för att bygga innerstadskvarter på det som idag är villatomter? Gör man det kan man få en sammanhängande kvartersstad nästan ändå fram brofästet till Bulltofta (11km). Förtätar man upp villaområdena kan man på sikt åstadkomma en betydligt större kvartersstad än Stockholms befintliga innerstad.
 0
staff (3 April 2012 02:20):
Jag tryckte på "Gå med" och fyllde i formuläret men har inte fått något email med inloggningsinstruktioner. Kan ej heller logga in med användarnamnet och lösenordet jag valde.

Hur får man tillgång så att man kan skriva artiklar?
 0
Anders Gardebring (3 April 2012 07:40):
staff:
Kolla så det inte sorterats in som "spam" eller ngt sånt.
Om du inte hittar mailet, prova "glömt lösenord"-funktionen, den återställer och aktiverar kontot.
+3
Markus (3 April 2012 12:12):
Då väntar vi bara på ett Yimby Lund också. Där behövs det ju synnerligen mycket.
 0
S H (3 April 2012 12:41):
Tack Anders, mailet låg i spam-foldern.


Markus,

Jag förutsätter att allt som rör Lund samlas på Yimby Malmö.
+4
Jonas Frejd (3 April 2012 12:43):
Äntligen, välkomna in i YIMBY-familjen Malmö! :)
+3
Dan Törnqvist (3 April 2012 13:34):
Big up till en av mina favoritstäder!
+2
Hans Stålner (3 April 2012 15:57):
Malmö är en fantastisk stad!

Lyckat till Yimby Malmö önskar Storstad Linköping!
+3
Johan Eriksson (3 April 2012 18:06):
Vad kul med Yimby Malmö! : )

PS Vågar påstå att stans gatubredder är perfekta för spårväg, ja även de smalare i centrum fungerar med lite bilfri trafikplanering och så verkar det också bli om jag förstått rätt?
+1
Orange (3 April 2012 22:00):
Coolt .. men precis som nån skrev, Yimby handlar väl om förtätning (enkelt beskrivet) men Malmö är ju redan väldigt tätt. Förvisso är kommunens ambition att fortsätta förtätningen. Något som kanske är underligt för en göteborgare eller stockholmare som sätter så stort värde till sin grönska men förklaringen är ju att jordbruksmarken runt omkring är värd så mycket. Dock kan väl Yimby ha en bredare ansats och skriva om alla möjliga aspekter inom samhällsbyggande?

Ska bli riktigt kul att se hur det här kan utvecklas, men jag antar att även Lund ingår i Malmö-sajten? Fåningt att lansera en separat för två städer som ligger lika långt ifrån varandra som Globen och Wennergren Center i Stockholm :)
+2
Jörgen Sundström (3 April 2012 22:53):
+3
Patrik Andersson (3 April 2012 23:27):
Trevligt!

Har alltid gillat att promenera genom stan från stationen via torgen till triangeln. Jag gillar att slå mig ner på Stortorget och framförallt Lilla Torg eftersom de är hårdgjorda, tight inramade av vackra och intressanta byggnader runt om och används flitigt. Mer sådant!

Lycka till!
+2
Anders Gardebring (3 April 2012 23:36):
Orange: Yimby handlar om hållbar samhällsbyggnad, o det finns nog att göra även i Malmö :)
+1
Jon Cederberg (4 April 2012 02:31):
@Niklas. Malmö har fullt av centrala ödetomter stora som flera kvarter.Det finns ingen anledning att riva för att bygga nytt på många år framöver.

@Orange. Vi kommer att skriva mycket om täthet. Täthet sitter inte i hur höga hus man bygger. Man beräknar det i exploateringstal. Sammanlagd m2/ Tomtens m2. Davidshall, Lugnet och några till centrala områden närmar sig ett e-tal på 2. Bo01 har ett e-tal på 1,2 och Bunkeflostrand har ett på 0,2. Malmös redan bebyggda områden i periferin tål en förtätning av det dubbla utan att förlora på det. Alternativet är inte noll. Alternativet är en okontrollerad urban sprawl av bilbundna villamattor, stormarknader och antistad.
+2
Karolina Skog (4 April 2012 08:27):
Fantastiskt kul! Jag ser fram emot spännande samtal om Malmös utveckling!
+1
TOMMY SILVERROS (4 April 2012 11:29):
Välkommen till Malmö!
En stad är en plats som måste spegla både sin egen utveckling och diversiteten hos de egna invånarna.

När jag var yngre led jag mycket av den rådande rivningsboomen som förekom här i Malmö.

Idag förstår jag och välkomnar gärna en förändring om det är välmotiverad och främjar malmöbornas väl.
Tyvärr sker det alltför sällan och till ett för högt pris.

MVH
Tommy
 0
Orange (4 April 2012 17:52):
Kul nyheter redan om Törnrosa!

http:​/​/​www.​mynewsdesk.​com/​se/​pressroom/​mkb_​fastighets_​.​.​

Malmö har ju faktiskt lyckats profilera sig rätt bra som arkitekturstad i Sverige och förhoppningsvis kan det fortsätta även i fortsättningen. Sen vore det kul att läsa mer om det ny science village i Lund.

@Jon: tack för förtydligandet. Var kan man hitta mer liknande data för andra områden och städer?
 0
Jon Cederberg (4 April 2012 18:35):
Jag ringde Malmös Stadsbyggnadskontor och fick en rapport som heter "Bebyggelsetäthet och exploateringstal i Malmö". Första stycket börjar; "Ett av målen för Malmös strategiska planering är att Malmö ska vara en tät och koncentrerad stad. Kanske är tjänstemän i andra städer lika behjälpliga. Annars är Statistiska Centralbyrån en fantastisk källa.
 0
Anders Gardebring (4 April 2012 20:06):
Glöm nu inte att bli medlemmar!
http:​/​/​malmo.​yimby.​se/​join.​aspx
(Om du redan har konto på yimby stockholm så kan du använda det även på yimby malmö).
+2
Jan Wiklund (5 April 2012 10:54):
Malmö har definitivt möjligheter att integrera sina miljonprogramsområden. Mycket större möjligheter än t.ex. Stockholm har. Visserligen är det sådär tio minuters trist gångbana mellan stan och Rosengård, men motsvarande i Stockholm är en timme. Det går absolut att integrera! Kanske får vi se ett förslag här på Yimby?
 0
Jon Cederberg (5 April 2012 12:48):
Helt rätt, Jan. Staden är sammanhängande och miljonprogramsområdena i Malmö är att likna vid Drakenbergsområdet. De ligger på ena sidan en gata, inte osynliggjorda och förpassade till hometowns på Järvafältet med en grannkommun emellan.

Ett problemområde ni borde ta tag i i Stockholm är ju det mellan Swedenborgsgatan och Grindsgatan. Frånvaron av en länk mellan Hornsgatan vid Mariatorget och Ringvägen gör ju att allt spännande på Söder händer öster om Götgatan och koncentrerar trafiken med dess buller och dåliga luft till Hornsgatan, Götgatan och Ringvägen.
 0
Jan Wiklund (14 April 2012 17:53):
Jon: Det får du ta upp på Yimby Stockholm!
FÖLJ OSS
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Malmö:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY Malmö är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Malmö skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsdelar - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar värdefull odlingsmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver ekonomisk och ekologiskt kostsam bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY Malmö vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer. Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY Malmö vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och avspegla intressant och utmanade arkitektur.

YIMBY MALMÖ PÅ TWITTER
 Twitter
 
...